Снимка БулфотоДо 100 млн. лв. дефицит очаква Националната здравноосигурителна каса тази година

...
Снимка БулфотоДо 100 млн. лв. дефицит очаква Националната здравноосигурителна каса тази година
Коментари Харесай

НЗОК прогнозира дефицит при средствата за онколекарства

Снимка Булфото

До 100 млн. лева недостиг чака Националната здравноосигурителна каса тази година във връзка с парите за медикаменти. Най-големият преразход тук е прионколекарствата, изясни на семинар във Велинград доктор Галя Кондева от дирекция " Лекарствени артикули " в касата. Причината е, че 75 на 100 от онколекарствата, които институцията заплаща, са предопределени за скъпа таргетна терапия, която е от висок клас и понастоящем не може да бъде лимитирана, написа Дарик.

 
„ Имаме две пера – лекарствени артикули за домашно лекуване и лекарствени артикули за солидни злокачествени болести и онкохематология. Тази година преразходът, който ще се очертае, е в региона на медикаментите за онкологични болести ”, сподели Кондева. При продуктите за домашно лекуване ще бъде изпълнен избраният бюджет. Дефицитът, който се чака след приспадане на отстъпките, контрактувани с притежателите на разрешенията за приложимост е между 80 и 100 млн. лева, в случай че се резервира наклонността все още за 32-33 млн. на месец за онколекарства, сподели експертът.

Преразходът се образува от това, че 75 на 100 от лечението, която се организира на пациентите с онкозаболявания, е таргетна, висок клас терапия. „ За благополучие тези пациенти се усъвършенстват, удължава се тяхната преживяемост, времето, свободно от заболяване, само че това е скъпа терапия ”, сподели Кондева. Тя изясни, че се работи интензивно в посока основаване на ограничения най-подходящата терапия да отиде при подобаващия пациент.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР